Välj rätt mobiltelefon till ditt barn

Barn idag är vana vid modern teknologi och är bra på att hantera allt som har med IT och skärmar att göra. Åldrarna på barn som har egna mobiltelefoner sjunker, och även om det finns vissa som oroar sig för det kan du som förälder hålla kolla på ditt barns användande.

Om du har bestämt dig för att ge ditt barn en egen mobiltelefon är det smart att skaffa en begagnad telefon som har blivit rekonditionerad. Det innebär många fördelar, exempelvis att den är billigare än en helt ny, att du kan köpa märken som har bra barnskydd och att du väljer ett hållbart alternativ som gynnar miljön. Dessutom får du minst ett års garanti.

Skydda barnets ögon och sömn

Både barn och vuxna kan ägna timmar framför skärmen och det kan innebära vissa konsekvenser som till exempel så kallade skärmögon, det vill säga en närsynthet orsakad av för långa perioder av skärmanvändande. Det går att förebygga enkelt genom att barnet tar regelbundna pauser. Alla telefoner har påminnelsefunktioner och alarm och det är lätt att göra ett program för när barnet ska vila ögonen. För att barnet ska få sova gott gäller också samma regler som för vuxna, det vill säga att stänga av alla skärmar minst en timme före läggdags. En bra mobil har dessutom funktioner där skärmljuset kan justeras efter dygnets timmar, och ge ett så skonsamt ljus på kvällen som möjligt.

Fördelarna med egen mobil

En av de stora fördelarna med att ge barn en egen mobiltelefon är att det blir lättare att kommunicera. Eftersom barn är duktiga på teknologi är det också klokt att inte låna ut vuxnas telefoner då de snabbt kan ta sig in på webbsidor som kanske inte är lämpliga eller göra oönskade inköp. Med en egen mobil behöver barnet inte använda andras telefoner, vilket kan glädja alla.

Det är också enkelt att barnsäkra telefonen och internetanvändandet efter föräldrarnas preferenser. Oavsett vilket operativsystem som används går det att skapa specifika inställningar, barnkonton och spärrar på streamingtjänster som gör det omöjligt för barnen att komma fel. En riktig win-win för alla involverade, med andra ord.