Inred barnens sovrum mysigt och lugnt

När det är dags att sova tycker många barn att det är mycket roligare att vara vakna. Vilken förälder har inte någon gång försökt natta sina små med hjälp av sagor och sång – utan resultat? I många fall kan det vara frågan om rädsla att missa något kul – barnen tycker helt enkelt att världen utanför deras sovrum är roligare och intressantare, kanske till och med tryggare.

Med rätt inredning i barnens sovrum kan du komma över många av de här problemen. Hemligheten är att göra sovrummet så mysigt och rogivande som möjligt, exempelvis med fina påslakan och kuddar, samt att ha bra och regelbundna sovrutiner. Barn har olika behov av sömn beroende på i vilken ålder de är och hur mycket energi de har, och därför är det bra att vara uppmärksam på de individuella behoven. På så sätt lägger du grunderna för ett fortsatt liv med god sömn.

Det första steget mot självständighet

När barn kommer upp i tvåårsåldern börjar de få ungefär samma sömnbehov som vuxna. Nu är en bra tid för att öka känslan av att sovrummet är barnets egen domän, där han eller hon är prins eller prinsessa. Eftersom barnet nu också är mer medvetet om sina omgivningar och har börjat utveckla sin egen, personliga smak är det perfekt att satsa på inredningen. Påslakanen kanske har varit lite mer abstrakta fram till nu – och då är det dags att välja tydligare mönster.

Låt barnen välja påslakan

När barnen är tillräckligt gamla kan det vara roligt för dem att själva få bestämma vilka färger och mönster de vill ha på sina påslakan. Vissa småttingar tycker att det är kul med tydliga motiv som djur, lastbilar och lyftkranar medan andra tycker att det är roligare med djungelmönster eller blommor. Andra, fina teman på barnens påslakan är:

  • barnens favoritfärger
  • fotbollar
  • marina motiv
  • dinosaurier

Huvudsaken är alltid att motiven känns rätt för både dig och barnen. De kan bli ett trevligt samtalsämne när det är läggdags där små berättelser kan växa fram ur de olika bilderna och mönstren – ett fint sätt att stimulera fantasiförmågan.

Satsa på rätt möbler

Det är också fördelaktigt om sovrummet har fina möbler – men framför allt ska de vara säkra. Det är viktigt att de inte välter om barnet får för sig att klättra upp på dem (och det kommer det garanterat vilja försöka sig på) och att de inte har några vassa kanter. Välj gärna mjuka, sköna material för sittmöblerna men var inte heller rädd för enklare plastmöbler som både är stabila och lätta att rengöra.

Förvaring är en annan viktig del av barnrummet. Med åldern kommer fler leksaker, gosedjur och andra prylar och allt kommer inte att få plats i bokhyllorna. Därför kan det vara bra att införskaffa roliga lådor där allt kan förvaras. Det finns modeller av tyg, plast och trä och många är formade på fantasifulla sätt som piratkistor eller olika djur.

Glöm inte heller gardinerna. Välj gärna bra mörkläggningsgardiner för optimal sömn, och matcha påslakanen med motiv som liknar dem. Det ger ett fint helhetsintryck och kommer garanterat att uppskattas av knoddarna.