Familjeliv

Lekar som stimulerar inlärning

Lek är en viktig del av inlärningen och utvecklingen för barn, och vi ger här tips på lekar som kan främja en lustfylld och kreativ uppväxt för barn i olika åldrar.

För de lite äldre barnen har vi massor av idéer för pyssel, lekar, aktiviteter och appar som både är roliga och stimulerande. För de lite yngre har vi också tips på roliga aktiviteter och lekar som kan hjälpa till att stimulera deras sinnen och utveckla deras utveckling. Från babymassage och sångstunder till spännande utflykter och promenader i naturen, finns det alltid något roligt att göra tillsammans med din bebis. Här ger vi några tips på roliga lekar för barn som kan stimulera inlärning.

Böcker

Det finns många olika böcker som är ett bra sätt att öva språk och ordförråd. Allt från färgglada pekböcker, läsböcker, skrivböcker och korsordsböcker. Läs en bok för ditt barn varje kväll, prata om boken och vad ni läst, låt ditt barn försöka återberätta historien efteråt. Färgglada pekböcker är också ett perfekt sätt att lära sig ord. Kika i bildböcker, berätta om de olika motiven är och låt ditt barn peka på rätt motiv och upprepa orden.

Teckna & måla

Teckna och måla är ett bra sätt för barn att utveckla sin finmotorik och kreativitet. Låt fantasin flöda, låt ditt barn prova på olika material och att måla med både ritpennor, tusch, kritor, pensel och till exempel göra figurer i potatis och göra färgtryck med.

Sätta ord på känslor

Hjälp barnet sätta ord på sina känslor i vardagen... -Vet du, nu blev jag förvånad. -Nu ser jag att du blev ledsen. -När han sa så såg, blev du mest arg eller ledsen, tror du? Försöka att få in så många ord som möjligt som beskriver känslor och även synonymer. Allt från glad till lycklig, nöjd, belåten, förvånad, arg, ledsen, upprörd, irriterad. 

Beskriva motiv med andra ord

Skapa din egen kortlek med olika motiv som du kan använda att med ditt barn öva på att gissa motiv efter efter beskrivning och att beskriva. Till exempel person Person A drar kort på "päron och beskriver motivet med andra ord: det är något man kan äta, som är grönt. Person B gissar på gurka. A fortsätter, nej, det är sött, och växer på träd. B gissar nu på päron vilket är rätt. Fler kortspel du kan tillverka själv och öva på frågeord som var, vart, hur, när, varför? Samt tempus som ska äta, äter, ätit.

Skattjakt

Ett utmärkt sätt för barn att öva på prepositioner är att ha skattjakt. Göm en leksak eller godis och låt ditt barn leta fram skatten genom att följa dina instruktioner med lägesord som till exempel på, under, över, i, inuti, bakom, framför, högt uppe, mitten, långt nere, höger, vänster, rakt fram. Skatten är gömd bakom en vit kruka, skatten ligger i en svart stövel i hallen. För äldre barn kan du rita en karta som de ska försöka tyda för att hitta skatten. Försök att få med både lägesord, färg, mängd, form och längd.

Memory

Ett bra sätt att öva minnet är att spela kortspelet memory. Det hela går ut på att man lägger ut kort med bilden nedåt och vänder två kort var. Den som lyckas matcha flest par vinner. Om man inte har kortspel kan man rada upp olika saker på bordet och försöka komma ihåg alla saker framför sig och vilken som tas bort.

Pussel

Ett bra sätt att öva på problemlösning, siffror, bokstäver, ord och färger är att köpa färgglada pussel där barnen får lägga rätt figur på rätt plats. Öva tillsammans med ditt barn och säg orden högt och uppmuntra ditt barn att uttala orden högt. ​

Leka affär & handla

Ett roligt sätt att låta ditt barn öva på ordförråd och att prata är att leka affär eller låt ditt barn vara med och handla på riktigt och hjälpa till och öva på matvaror och färger samt att betala.

Utomhuslekar

Det är viktigt för barn med utomhuslekar både för det är hälsosamt och de har spring i benen. Här finns också möjlighet för ditt barn att på ett spännande sätt lära sig om djur, natur, olika årstider och väderlek.

Musik & dans

Låt barnen sjunga och dansa till musik, vilket kan hjälpa dem att utveckla sin rytmik och koordination.

Tornbygge

Låt ditt barn öva på att bygga torn med klossar och utmana dem att bygga höga torn utan att de faller.

Baka

Ett perfekt sätt att öva på mått och mängd är att baka. Var tålmodig och låt ditt barn ta tid på sig att möta upp själv även om det spills lite grann.