Så hittar du nya familjebostaden

Kriterierna för vad som är en bra bostad förändras när du blir förälder. Helt plötsligt är det närhet till förskola och lekplatser som hamnar högst upp på behovslistan. För att hitta den bästa bostaden för din familj gäller det att ha koll på vad ni värderar högst och vilka behov ni har för den nya bostaden.

Att bostaden är tillräckligt rymlig och att den ligger nära vissa platser som förskola är sådant som du inte riktigt tänker på när du väljer bostad utan barn. Därför är det många som byter bostad när barn kommer in i bilden. När du ska göra ett bostadsköp är det betydelsefullt med goda förberedelser för att öka förutsättningarna att slutresultatet blir bra för hela familjen.

Räkna på boendekostnaderna

Innan du påbörjar letandet efter en bostad är det viktigt att du går igenom din ekonomi. Räkna på vad du och din partner har råd att köpa. Ett tips är att göra en bolånekalkyl och se vad boendekostnaden blir. Då har du bättre koll på vad en bostad maximalt får kosta. Tänk på att räkna med olika kostnader som fastighetsskatt, el och eventuella räntehöjningar. Den senaste tiden har räntan höjts, vilket har gjort att många hushåll har fått det svårt ekonomiskt. För att inte tvingas sälja för att du inte har råd behöver du ta höjd för sådana eventualiteter.

Gör medvetna val

Det är även bra att ha lite koll på bostadsmarknaden när du ska köpa en ny bostad. Det finns bättre och sämre lägen att både köpa och sälja. När du ska köpa en familjebostad är det bra att verkligen ta reda på vad familjen har för behov. Fundera över om det är viktigt att ha nära till arbetsplatsen eller till förskolan. Det kan även vara betydelsefullt att bo när en lekplats. Andra saker att ta hänsyn till vid bostadsköpet är bostadsområdet och eventuella grannar. Att bo i ett familjärt område där det bor många andra barn kan verkligen ha stor betydelse. Kolla även upp faktorer som hur vattendrag och olika vägar ligger i förhållande till bostaden samt vilken hastighet som råder på den eventuella vägen. Tänk även ett steg längre som till exempel närliggande skolor när köpet ska göras. Att bo nära skolan som barnet sedan ska gå i kan vara guld värt.

Specificera familjens behov och önskemål

Skriv ner en lista med alla behov och önskemål som familjen har och ranka dem. Sedan försöker ni hitta ett objekt som matchar familjens primära behov. Det är enkelt att söka olika bostäder baserat på specifika kriterier och önskemål. Du kan även kontakta en mäklare om du vill ha hjälp med att hitta bra objekt och hur du ska tänka vid en budgivning. För en familj med mindre barn kan ett hus eller ett radhus i ett barnvänligt område vara bra alternativ.

Tips inför bostadsköpet:

  • Ta reda på hur mycket familjen kan låna.
  • Gör en ekonomisk kalkyl för bostadskostnaderna.
  • Gå på visningar för att hitta rätt bostad.
  • Undersök bostaden noggrant.
  • Var medveten om familjens behov och önskemål.