Så syr du sköna och snygga barnkläder

Det är något rogivande med att sy. Att både ha en lugn stund för dig själv och ge barnen nya kläder är att slå två flugor i en smäll. Dessutom får barnen originella och fina kläder.

Du kanske tror att det är svårt att sy men så är inte fallet. Börja med lagom stora syprojekt för att komma igång. Att sy barnkläder är en bra början. En stor fördel med att sy barnkläder är att de är mindre och lättare att hantera i början av din sykarriär. Det finns massor med olika tyger att beställa på nätet. Sortimentet är oftast större på nätet vilket är en fördel när du ska hitta bra tyger.

Välj tyg efter plagget

Ju mer kunskap du har om det tyg som du ska arbeta med desto enklare kommer det bli. För barnkläder är det en bra idé att utgå från plagget som du ska sy och välja tyg utifrån det. Tänk på att tygets fibrer har betydelse för slutresultatet. Läs på om olika tyger och dess egenskaper innan du trycker på köpknappen. För att sy med vissa tyger kan du behöva speciella nålar och en speciell symaskin. Kolla upp allt sådant innan du köper ett tyg. Exempelvis behöver du en tunn och fin nål för tunt tyg och för kraftigare tyg behöver nålen vara grövre för att inte gå av.

Öva på att sy

När du ska sy barnkläder är ett tips att börja med enkla plagg som exempelvis tights. Enkla t-shirts och tröjor med lång är också relativt enkla att sy. Om du inte har sytt förut kan du alltid ta ett gammalt tyg och testa att sy. Sedan när du känner dig redo kan du sy med tyget du köpt. Övning ger färdighet så ge inte upp direkt om det skulle gå dåligt. Du kommer att lära dig, du behöver bara ha tålamod.

Gör om plagg

När du ska lära dig att sy kan du också testa att sy ett nytt plagg av ett gammalt. Av jeans kan du göra en fin ny kjol till dig själv. När du övar kan du också testa att sy allt från handdukar till kuddar. Tänk på att sy när du har tid och inte känner dig stressad. Under semestern är det perfekt att börja.